Herkullinen ja helppo sima on erittäin hyvä ja maistuva juoma, joka sopii tosi hyvin sekä arkeen että juhlaan. Vapun suosikki juoma!
Sima
Tein kuuden litran simasta kolmea erilaista simaa: perinteistä simaa, limesimaa ja mustikkasimaa.
- 6 litraa vettä
- 300 g fariinisokeria
- 100 g ruokokidesokeria
- 300 g taloussokeria
- 2 kpl sitruunaa (mehu ja kuori)
- 1/5 tl tuorehiivaa (pieni nokare vain)
- lime
- mustikoita (n. 200g)
- sokeria
- rusinoita
Keitä kolme litraa vettä kattilassa. Voit keittää myös kahdessa kattilassa, jos ei ole isoa kattilaa. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita siihen sokerit. Lisää sitruunamehu ja raasta sitruunoiden kuoret myös joukkoon. Lisää loput kolme litraa vettä. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva pieneen määrään vettä ja lisää siman joukkoon. Tässä vaiheessa voit jakaa kuuden litran siman kolmeen kahden litran annokseen.
- Yhdelle annokselle ei tarvitse tehdä mitään, se jää perinteiseksi simaksi.
- Toiseen annokseen voit raastaa limen kuoren ja puristaa mehun.
- Kolmanteen annokseen voit lisätä murskattuja mustikoita.
Anna simojen käydä huoneen lämmössä peitettyinä yön yli, mielellään vuorokausi.
Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja rusinoita. Pullota simat siivilän läpi valuttaen. Sima valmistuu huoneenlämmössä noin kolmessa päivässä. Simat ovat valmiita, kun rusinat nousevat pintaan. Älä käytä liian tiukkaa korkkia, ettei paine kasva liikaa. Jos laitat korkit kiinni, niin käy välillä avaamassa korkki. Kun simat ovat valmiit, siirrä ne jääkaappiin.