Sorsaa punaviinipadassa on erittäin herkullinen ja hyvä ruoka. Sorsa sopii tosi hyvin sekä arkeen että juhlaan!
Sorsaa punaviinipadassa
- 600 g sorsaa
- 200 g porkkanaa
- 1 iso sipuli
- 1 valkosipulin kynsi
- 4 dl punaviiniä
- 7 dl vettä
- 1 tl kokonaisia pippureita
- maizena suurustetta
- voita
- rosmariinia
- laakerinlehtiä
- suolaa
- pippuria
- punaviinimarjoja / mustaviinimarjoja
Kuori ja pilko sipuli, valkosipuli ja porkkanat. Laita vesi kiehumaan. Ruskista voissa pannulla kokonaisiin sorsiin kaunis ruskistunut pinta. Lisää pintaan suolaa ja pippuria. Nostele sorsat pataan. Ruskista voissa pannulla myös sipulit, valkosipulit ja porkkanat. Lisää ripaus suolaa ja kaada pataan. Lisää pataan kiehuva vesi ja kokonaiset pippurit. Laita pata uuniin 175 asteeseen 30 minuutiksi. Jos pintaan on tullut vaahtoa, poista se lusikoiden. Lisää joukkoon vielä laakerinlehdet, tuoretta rosmariinia ja punaviini. Anna padan hautua uunissa vielä 1 tunti ja 30 minuuttia.
Nostele kokonaiset sorsat leikkuulaudalle. Kaada padasta suurin osa nesteestä siivilän läpi kattilaan. Jätä pataan kuitenkin nestettä, jotta sinne nostetut lihat pysyvät padassa kuumana ja kosteina. Laita kattilaan kaadettu neste kiehumaan. Kiehuta nestettä kokoon. Kastikkeen kokoon keittämisellä tarkoitetaan sitä, että kastiketta keitetään ilman kantta. Tarkoituksena on, että maku tiivistyy ja kastike vähenee. Tässä välissä voit valmistaa lisukkeen, esimerkiksi keittää perunoita. Irrottele sorsan lihat luista ja lisää lihat takaisin porkkanoiden yms. joukkoon pataan. Kun kastike on hiljalleen kiehunut, tarkista maku ja mausta tarvittaessa lisää. Kun lisuke alkaa olla valmis, niin lisää kastikkeeseen vispilällä sekoittaen suurustetta, kunnes kastike on sopivasti suurustunut. Tarjoile esimerkiksi keitettyjen perunoiden kanssa. Lisukkeeksi sopii myös suomalaiset marjat!
Vinkki! Jos kastiketta jää yli, voit pakastaa sen pienissä annosrasioissa ja sulattaa, kun tarvitset kastiketta!