Yrityksen perustaminen

Millainen yrittäjätarinani on?

Blogissa vastaan yleisimpiin kysymyksiin, joita on yrittäjyydestäni kysytty. Yrityksen perustaminen ei ollut vaikeaa ja haluan kannustaa ihmisiä yrittäjyyteen. Lisäksi loppuun olen kerännyt omat vinkkini yrittäjyyttä pohtiville!

Mikä yrittäjä olen?

Työskentelen Rikosuhripäivystyksen keskustoimistolla verkkotyön koordinaattorina, mutta sen lisäksi olen perustanut sivutoimisen yrityksen Jenni Kreivi Tmi:n. Oma yritys mahdollistaa yritysten laskuttamisen. Yhtiömuodoksi valitsin toiminimen. Yrityksellä teen erilaisia sisällöntuottamisia yrityksille, esimerkiksi kuvien ja videoiden tuottamista sekä reseptien kehittämistä. Tilauksesta kuvaan myös tuotekuvia ja teen mainoskuvia. Niiden lisäksi teen sosiaalisen median yhteistöitä yritysten kanssa.

Miksi yrittäjyys?

Olen aina rakastanut ruokaa ja reseptien kehittämistä. Tykkään valokuvaamisesta, kirjottamisesta ja videoiden tuottamisesta. Kaikki tekninen näpertely on myös lähellä sydäntä. Nämä asiat ajoivat siihen, että perustin Kreivin keittiön, joka tarjoaa maksuttomasti reseptejä ja inspiraatiota jokaiselle kotikokille. Suunnittelin itse logon ja graafisen ilmeen. Perustin sosiaalisen median kanavat ja rakensin itse nettisivut. Nopeasti sen jälkeen perustin Kreivin keittiön yhteyteen sivutoimisen yrityksen Jenni Kreivi Tmi:n.

Miten olen opiskellut yrittäjyyttä?

En ole varsinaisesti opiskellut tätä yrittäjyyteen liittyvää alaa ollenkaan. Päivätyöhön liittyen olen opiskellut Lapin AMK:ssa sosionomiksi. Olen itse opetellut valokuvaamista, videokuvaamista ja nettisivujen tekemistä. Ruokaan liittyvä osaaminen on kertynyt elämän ajan ahkeralla kokkaamisella ja leipomisella. Joihinkin maksuttomiin yrittäjille suunnattuihin koulutuksiin olen osallistunut, esimerkiksi markkinointiin liittyen.

Mistä sain inspiraatiota yrittäjyyteen?

Perheessäni tai lähisuvussani ei ole yrittäjiä. Nuorkauppakamarin harrastuksesta olen saanut suurimmat inspiraatiot yrittäjyyteen. Heiltä on saanut paljon rohkeutta ja kannustamista. Ilman tätä kullan arvoista tukea, yrittäjyys olisi tuntunut pelottavalta. Yrittäjyydessä kiinnosti esimerkiksi oman luovuuden käyttö ja joustavuus.

Onko yrittäjyyden aloittaminen ollut kallista?

Yrityksen perustaminen maksoi vain toiminimen perustamisilmoitukseen liittyvän 60 euron käsittelymaksun. Myöhemmin tuli pieni maksu maksettavaksi nettisivujen webhotellin käytöstä. Sivutoiminen yrittäjyys on ollut niin sanotusti stressitöntä, koska päivätyön vuoksi ei ole minkäänlaista taloudellista painetta. Kun myy omaa osaamista, eivät taloudelliset riskit ole suuria. Esimerkiksi kuvauskalustoon ja muuhun välineistöön sijoitan hiljalleen yritykselle tullutta rahaa, joten minulla ei ole ollut yrittäjyyden alussa suuria välineistön hankintakuluja. Sitä mukaa, kun tuottoa tulee, käytän yrityksen rahoja tarvittaessa esimerkiksi painotuotteisiin tai muihin kuluihin. Laskut teen maksuttomalla ohjelmalla ja myös kirjanpidon teen itse.

Kreivin keittiö
Jenni Kreivi / Kreivin keittiö

Vinkit yrittäjyyttä harkitseville nuorille:

 • Haaveile ja unelmoi! Mieti unelmiasi ja mene rohkeasti niitä kohti
 • Luota itseesi! Epäilijöitä tulee varmasti vastaan, jolloin itseensä luottamista tarvitaan
 • Kehitä itseäsi! Osallistu erilaisiin koulutuksiin ja kursseille
 • Etsi ympärillesi kannustavia ihmisiä! Älä säikähdä, jos ystäväsi eivät kannusta sinua ollenkaan
 • Opettele sinnikkäästi tekemään uusia asioita! Esimerkiksi nettisivujen tekeminen ei ole rakettitiedettä
 • Opettele kuvaamista ja videoiden tekoa! Näistä taidoista on hyötyä monella alalla
 • Hyppää haastaviin tilanteisiin! Hyppää, vaikka pelottaa – itsensä ylittämiset lisäävät uskoa itseensä
 • Älä pelkää kompastumista! Yrittäjyys on myös nimenomaan yrittämistä, joskus yrittäessä voi kompastua
 • Tee tarkka liiketoimintasuunnitelma! Muista kuitenkin, että suunnitelma voi muuttua ja hioutua ajan kanssa
 • Älä jää yksin! Kysy muilta yrittäjiltä tarvittaessa apua ja neuvoa sekä jaa kokemuksiasi
 • Verkostoidu! Tutustu rohkeasti oman alasi ihmisiin, sieltä voi aueta monenlaisia ovia
 • Pidä mieli positiivisena! Positiivisella asenteella pääsee jo pitkälle

Hyvä harrastusvinkki verkostoitumiseen!

Suomen Nuorkauppakamarit