Herkullinen ja helppo pähkinäpataleipä on erittäin maistuva leipä. Leivässä on rapea kuori ja se on kuohkean pehmeä sisältä. Sekoita taikina edellisenä päivänä ja paista kohonnut leipä seuraavana päivänä!
Pähkinäpataleipä
- 5 dl vettä
- 1 pss eli 2 tl (11g) kuivahiivaa
- 1 rkl siirappia
- 2 tl suolaa
- 1 rkl psylliumia
- 2 dl kaurajauhoa
- 2 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
- 2 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
- 1 rkl ksantaania
- 2 dl pähkinämurua
- öljyä
Liuota kuivahiiva reilusti kädenlämpöiseen veteen ja sekoita hyvin. Lisää joukkoon siirappi, suola ja psyllium. Sekoita hyvin ja anna psylliumin turvota muutaman minuutin ajan. Sekoita loput kuivat aineet keskenään ja yhdistä kaikki ainekset sekoittaen. Taikinaa ei tarvitse vaivata. Kohota taikinaa peitettynä huoneenlämmössä yön yli, esimerkiksi 10-20 tunnin ajan.
Voitele pata öljyllä. Lämmitä uuni 240 asteeseen ja kuumenna uunissa pata kuumaksi. Kaada taikinapallo pöydälle ja ripottele siihen kauttaaltaan jauhoja. Älä vieläkään vaivaa taikinaa. Nosta taikina öljyttyyn kuumaan pataan. Paista leipää uunin keskitasossa 240 asteessa 45 minuuttia kansi kiinni. Paista tämän jälkeen vielä 30 min ilman kantta. Ota leipä pöydälle jäähdytysritilän päälle jäähtymään. Älä peitä leipää liinalla. Tämä jäähdytystapa säilyttää leivän rapeuden. Anna leivän jäähtyä ennen leikkaamista. Tarjoile esimerkiksi huoneenlämpöisen pehmeän voin kanssa. Voin pinnalle voi lisätä ripauksen sormisuolaa.
Vinkki! Jos et halua tehdä gluteenittomana, niin voit jättää psylliumin ja ksantaanin pois. Käytä vettä vain 3,5 dl ja kuivahiivaa 1 tl eli puoli pussia. Voit korvata 6 dl gluteenittoman jauhon esimerkiksi vehnäjauholla tai sämpyläjauholla. Vehnäleivässä paistoajaksi riittää 30 minuuttia kannella + 20 minuuttia ilman kantta.