Mangomunkit
- 1 ½ dl maitoa
- 1 ½ dl mangososetta
- 25 g hiivaa
- 2 tl psylliumia
- 1 kananmuna
- 1 dl fariinisokeria
- 0,5 dl ruokokidesokeria
- 1 rkl vaniljasokeria
- 1 tl suolaa
- 3 tl kardemummaa
- 100 g voita
- 6,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
- 1 l rypsi- tai rapsiöljyä
- hienoa sokeria
- 1 ½ dl mangososetta
Lämmitä maito ja sulata voi. Sekoita hiiva lämpimään maitoon. Kun hiiva on sulanut, lisää joukkoon myös psyllium. Sekoita hyvin ja anna psylliumin turvota muutaman minuutin ajan. Lisää joukkoon mangosose, kananmuna, sokerit, suola, kardemumma ja sulanut voi. Sekoita ainekset ja lisää 4 dl jauhoja. Sekoita taikinaa muutaman minuutin ajan ja lisää sekoittaen loputkin jauhot.
Jaa taikina pieniksi palloiksi. Munkeista ei kannata tehdä liian isoja, jotta ne kypsyvät kunnolla sisältä. Pyörittele pallot leivinpaperille jauhon avulla. Anna munkkien kohota noin puoli tuntia.
Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa hiljalleen. Ole varovainen öljyn kanssa. Pidä lähettyvilläsi kattilan kansi siltä varalta, jos öljy syttyisi tuleen. Vedellä ei pidä sammuttaa tulta! Käytä lämpömittaria ja lämmitä öljy noin 170 asteeseen. Laita munkki reikäkauhaan ja laske varovasti öljyyn paistumaan. Nosta valmiit munkit talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen rasva imeytyy siihen. Pyörittele munkki sokerissa. Ensimmäisen munkin jälkeen kannattaa tehdä munkin maistelu, onko paistoaika ja öljyn lämpötila ollut sopivat.
Kun munkit ovat jäähtyneet, voit pursottaa niiden sisälle mangososetta. Jos mangosose on sokeroimatonta, niin lisää siihen sokeria. Itse askartelin pillistä ohuen pursottimen. Kavensin pilliä ja teippasin sen pursotuspussiin.
Vinkki! Halutessasi voit pakastaa osan munkeista ilman sokeria. Kun sulatat munkit, niin pyörittele ne voisulassa ja sokerissa. Voit siivilöidä öljyn ja laittaa jäähtyneenä takaisin pulloon. Voit tehdä samalla öljyllä lisää herkkuja lähiaikoina. Muista hävittää öljy sen vaatimalla tavalla.
Vinkki! Jos et halua tehdä gluteenittomana, voit jättää psylliumin pois ja käyttää vehnäjauhoa!